logo.sazvila
انواع بتن - مواد تشکیل دهنده و کاربرد آنها

معرفی انواع بتن و کاربرد آنها

معرفی انواع بتن و کاربرد هرکدام از آنها

شما که در حال مطالعه این مقاله هستید، مطمئنا می دانید که بتن نقش بسیار مهمی در پیشرفت بشر داشت. مخلوطی که از ترکیب سه ماده اصلی آب، سیمان و سنگ دانه ها(شن، ماسه و سنگ) به وجود می آید. اگر هم اکنون که در حال مطالعه این بخش هستید به اطراف خود نگاه کنید دیوارها و ستون هایی را مشاهده می کنید، که بنیان اصلی آنها بتن است. هنگام ساخت یک خانه یا هر ساختمان دیگری عامل اصلی استحکام و دوام آن ساختمان بتن است.

انواع بتن - مواد تشکیل دهنده و کاربرد آنها

از بتن در مواردی همچون ساختمان ها، پل ها، دیوار ها، سد ها، زیر سازی دکل ها، استخر، باند فرودگاه و بسیاری موارد دیگر که تعداد آنها بی شمار است، استفاده می شود. اما بتن ها با توجه به نوع سازه، دوام و میزان وزنی که باید تحمل کند انواع مختلفی دارند. همانطور که گفته ایم، بتن از مخلوط آب، سیمان و ماسه تشکیل می شود که مقدار آب و سیمان استفاده شده در آن می تواند نوع آن را تعیین کند. بتن باید در مرحله اول استحکام مناسب داشته باشد و بتواند فشار ناشی از وزن های مختلف را تحمل کند. علاوه بر این یک بتن خوب باید دوام کافی و مقاومت لازم در برابر گرما را داشته باشد. ما در ادامه انواع بتن را برای شما معرفی می کنیم.

بتن در سطوح معمولی، استاندارد و مقاومت بالا ساخته می شوند. این سطوح نشان می دهند که بتن چقدر استحکام دارد و از آن در کدام نوع ساخت و ساز می توان استفاده کرد. بتن به عنوان متداول ترین ماده ساخته شده توسط بشر معرفی شد. ما ابتدا به نحوه ساخت بتن اشاره می کنیم و بعد از آن انوع بتن را برای شما معرفی می کنیم.

بتن چگونه درست می شود؟

وقتی بتن می سازید صرف نظر از اینکه برای چه چیزی بتن را می سازید، باید نسبت های مناسب را با هم مخلوط کنید تا به کیفیتی که می خواهید برسید. برای ساخت بتن می توانید از دو مخلوط مختلف استفاده کنید.

نحوه ساخت بتن و انواع بتن

مخلوط اسمی بتن: از مخلوط اسمی بتن برای ساخت و سازهای معمولی نظیر سازه های مسکونی کوچک استفاده می شود. اکثر مخلوط های کوچک از نسبت 1:2:4 استفاده می کنند. عدد اول سیمان، عدد دوم نسبت ماسه و عدد سوم نسبت سنگدانه مورد نیاز با توجه به حجم و وزن مواد می باشد.

اختلاط طراحی بتن: با استفاده از آزمایشات آزمایشگاهی می توانید ترکیب مخلوط بتن را برای تناسب نهایی شده مشخص کنید. این باعث می شود تا استحکام ساختاری بتن را طبق نیاز شما ارائه دهد. اختلاط بتن در واقع به معنی ترکیب مواد تشکیل دهند نظیر سیمان، آب و ماسه می باشد که به دو روش زیر صورت می گیرد که می تواند در کمیت و کیفیت بتن مورد استفاده شما تاثیرگذار باشد.

  • اختلاط ماشینی: اختلاط ماشینی در واقع شامل همان بتونیر و میکسرها می شود که با مخلوط کامل مواد تشکیل دهنده بتن در کمترین زمان و با بهترین کیفیت بتن را برای شما آماده می کنند.
  • اختلاط دستی: این نوع از اختلاط دیگر قدیمی شده و بیشتر برای سازه های بسیار کوچک یا سنگاری بناها رایج می باشد. در این نوع اختلاط کارگران با مخلوط کردن سیمان، آب و ماسه در یک جای صاف به صورت دستی بتن می سازند و به این نوع اختلاط، اختلاط دستی گفته می شود. اما برعکس اختلاط ماشینی سرعت و کیفیت لازم را ندارند.

انواع بتن

انواع مختلفی از بتن وجود دارد که برخی از آنها را می توان برای یک هدف خاص استفاده کرد. اینکه شما از چه نوع بتنی استفاده می کنید، بستگی به پروژه ساخت و ساز شما دارد. شما می توانید فرم مناسب بتن را برای استفاده خود انتخاب کنید.

1. بتن با مقاومت معمولی

برای ساخت بتن معمولی باید مواد اولیه بتن، ماسه و سنگدانه را با نسبت 1:2:4 ترکیب کرد. این ترکیب بتنی با مقاومت معمولی به دست می آورد. حدود 30 تا 90 دقیقه با توجه به شرایط آب و هوایی طول می کشد تا بتن سفت شود. زمان گیرش بتن به شرایط آب و هوایی و خواص سیمان بستگی دارد. معمولا برای ساخت و سازهای معمولی که مقاومت کششی بالایی نیاز ندارند از بتن های معمولی استفاده می شود. برای سازه هایی که باید تنش های بسیاری را تحمل کنند این نوع بتن مناسب نمی باشد.

2. بتن ساده

نوع دیگری از انواع بتن که در این بخش برای شما معرفی می کنیم، بتن ساده می باشد که از طرح مخلوط رایج 1:2:4 با اجزای سیمان، ماسه و سنگدانه استفاده می کند. از این نوع بتن می توانید برای ساخت سنگفرش یا ساختمان هایی که نیاز به استحکام بالایی ندارند استفاده کنید. این بتن قدرت کششی مناسبی ندارد و با چالش های بتن با مقاومت معمولی همراه است. در برابر ارتعاشات نمی تواند خیلی خوب عمل کند. از بتن ساده در سد سازی هم استفاده می شود که درجه دوام آن رضایت بخش می باشد.

3. بتن مسلح یا آرمه

یکی از دیگر بتن ها که در لیست انواع بتن برای شما معرفی می کنیم بتن مسلح است. از این نوع بتن به طور گسترده در صنعت ساخت و ساز مدرن استفاده می شود. استحکام بتن مسلح به وسیله میلگرد و الیاف فولادی تقویت می شود. پیوندی که آدماتور و بتن تشکیل می دهند در برابر نیروهای کششی به خوبی مقاومت می کند. در اصل این دو ماده یعنی بتن و المان های تقویت کننده (میلگرد و الیاف) به عنوان یک عنصر ساختاری واحد در برابر فشارهای اعمال شده مقاومت نشان می دهند.

بتن مسلح یا آرمه

بتن مسلح یا آرمه در قرن نوزدهم برای اولین بار استفاده شده و صنعت ساخت و ساز را به طور چشمگیری تغییر داد. ساختمان های بزرگ که نیاز به استحکام بالایی دارند، جاده ها و پل ها متکی به بتن مسلح هستند. اگر به ساخت و سازهای اطراف خود مشاهده کنید، مطمئنا اثری از بتن های مسلح را مشاهده می کنید که شامل میلگرد هستند.

4. بتن پیش تنیده

بسیاری از پروژه های بتنی بزرگ از بتن های پیش تنیده استفاده می کنند. بتن هایی که با استفاده از تکنیک های خاصی ایجاد می شوند. این بتن ها مانند بتن های مسلح شامل میلگرد و الیاف های آهنی است. بتن ها به صورت آماده هستند و تنها در محل نصب می شوند. بتن های پیش تنیده از اواخر قرن 18 میلادی اختراع شدند. از این بتن ها بیشتر در سازه هایی نظیر پل ها، سقف ها و منابع آب استفاده می شود. این نوع بتن ها مقاومت بیشتری در برابر نیروی کششی دارند، اما به نیروی کار ماهر و تجهیزات سنگین تر نیاز دارند.

بتن پیش تنیده

5. بتن پیش ساخته

همانطور که از نام آن بر می آید، این بتن ها از پیش ساخته می شوند و سپس به محل نصب منتقل شده و در آنجا نصب می شوند. همانطور که روزانه مشاهده می کنید بتن های پیش ساخته در حال انتقال به محل کار هستند. مزیت استفاده از این بتن ها نصب آسان آنها می باشد، و از آنجایی که واحدهای پیش ساخته در کارخانه تولید می شوند باید کیفیت بسیار خوبی داشته باشند. عناصر یک بتن پیش ساخته را می توان به سازه های دیگر متصل کرد و یک سازه بتنی مطمئن و مستحکم ایجاد کرد. از بتن های پیش ساخته اغلب برای مواردی همچون تیرها، ستون ها، پانل های دیواری، راه پله ها و تونل ها استفاده کرد. از انواع بتن پیش ساخته هم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

بتن پیش تنیده
بتن پیش ساخته مسلح
دال بتنی
دیوارهای بتنی پیش ساخته

6. بتن سبک

بتن سبک هر نوع بتنی است که چگالی آن کمتر از 1920 کیلوگرم بر متر مکعب باشد. برای ساخت بتن سبک باید از سنگدانه های سبک استفاده کنید. سنگدانه ها موادی هستند که به تراکم سبک بتن می افزایند. این سنگدانه های سبک شامل مواد طبیعی مانند اسکوریا یا پوکه، مواد مصنوعی مانند خاک رس و شیل های منبسط شده یا مواد فرآوری شده مانند ورمیکولیت و پرلیت هستند. مهمترین خاصیت بتن های سبک رسانایی حرارتی بسیار پایین آنها می باشد. برای ساخت بتن های سبک باید ابتدا سنگ دانه های سبک را جایگزین سنگ دانه های معمولی و سنگین کرد، سپس در داخل بتن ایجاد گاز کرد و از ریزدانه ها کمتر در بتن استفاده کرد. انواع بتن های سبک با توجه به فرایند تولید به سه نوع سبک دانه، گاز دار و بدون ریز دانه تقسیم می شوند.

از بتن های سبک بیشتر برای ساخت و سازهای مسکونی در مناطق زلزله خیز، عرشه های فلزی، بلوک های ساختمانی و سازه های فولادی استفاده می شود.

7. بتن با چگالی بالا

بتن های با چگالی بالا برعکس دیگر بتن ها با هدف خاصی ساخته می شود. اغلب از این بتن ها در ساخت نیروگاه های اتمی استفاده می شود. سنگدانه های سنگین که در ایجاد بتن با چگالی بالا استفاده می شوند به سازه در برابر تشعشعات مقاومت می کنند. معمولاً از سنگ های خرد شده برای ساخت این بتن استفاده می کنند. باریت ها، یک ماده بی رنگ یا سفید که از سولفات باریم تشکیل شده و ماده اصلی باریم است، سنگ خرد شده ای است که اغلب برای ساخت بتن با چگالی بالا مورد استفاده قرار می گیرد.

8- بتن حباب دار

برخی از انواع بتن ها دارای میلیاردها سلول هوای میکروسکوپی را در هر فوت مکعب نگهداری می کنند. این محفظه های هوای کوچک فشار داخلی را کاهش می دهند. آنها محفظه های کوچکی را فراهم می کنند که در آن آب هنگام یخ زدن می تواند منبسط شود. هوا در بتن با افزودن مواد کف کننده مختلف مانند الکل ها، رزین ها یا اسیدهای چرب در طول فرآیند اختلاط وارد بتن می شود. این باید تحت نظارت دقیق مهندسی انجام شود زیرا بتن در محل کار مخلوط می شود. هوای وارد شده حدود 3 تا 6 درصد حجم بتن را به خود اختصاص می دهد. در محیط هایی که چرخه انجماد و ذوب وجود دارد، از بتن های حباب دار استفاده کنید. حباب ها به صورت پراکنده در سراسر بتن توزیع می شوند. 

9. بتن آماده

بتنی که در یک مرکز بزرگ و مشخص نظیر بچینگ ها تهیه می شود بتن آماده نام دارد. این بتن ها در کارگاهای شرکتی و غیره تهیه می شود و توسط ماشین های مخصوص (میکسرها) به محل کار منتقل می شوند. معمولا شرکت های بزرگ که حجم بسیاری از بتن را در محل های مختلف کار می کنند از این راه حل استفاده می کنند. برای مثال اگر به شرکت های پالایشگاهی مراجعه کنید، بچینگ هایی را مشاهده می کنید که بتن را به تمامی نقاط پالایشگاه توزیع می کنند. سرعت عمل و پیشرفت کار را بهبود می بخشند. بتن های آماده معمولا دارای مواد افزودنی و اسلامپ متناسب با نیاز کار شما هستند. مسئله مهمی که برای ساخت بتن آماده باید نسبت به آن توجه داشته باشید، فاصله محل تهیه بتن تا محل کار است. چرا که هر گونه تاخیر می تواند خسارت های زیادی نظیر سفت شدن بتن در میکسر و غیره به همراه داشته باشد. برای جلوگیری از سخت شدن بتن باید در محل تهیه بتن با توجه به فاصله محل کار آب به بتن اضافه کرد.

10. بتن حجیم

این بتن به عنوان جایگزینی برای بتن آماده جهت رفع مشکل فواصل طولانی بین کارخانه بتن و محل ساخت و ساز ایجاد شد. برای حمل این بتن به کامیون های تخصصی معروف به میکسرهای سیار حجمی نیاز است. آنها مواد تشکیل دهنده بتن و آبی را که در محل ساخت و ساز مخلوط می شود حمل می کنند. معمولا در ساخت سدها از این نوع بتن استفاده می کنند. متخصصین از ابزارهایی برای مقابله با تولید حرارت استفاده می کنند که باعث جلوگیری از تغیر حجم بتن می شود. بتن حجمی زمانی بسیار مفید است که یک سازنده به دو نوع بتن در یک سایت واحد نیاز داشته باشد.

11. بتن تزئینی

بتن تزئینی ترکیبات جذابی از نظر بصری و زیبایی ظاهری ایجاد می کند. بتن تزئینی معمولا باید مراحل رنگ آمیزی، قالب گیری، جلا دادن، حکاکی کردن و استفاده از تاپینگ های تزئینی را بگذراند. این بتن بسیار ایده آل است برای هر پروژه ای که شما می خواهید در آن بیانیه ای برای زیبا شناسی داشته باشید. به عنوان مثال برای استخرها و کفپوش ها می توانید از بتن تزئینی استفاده کنید.

12. بتن زودگیر

شاید شما هم کلمه بتن زودگیر یا مواد زودگیر کننده بتن را شنیده باشید. یکی از بتن هایی است که در هر شرایط آب و هوایی می توانید از آن استفاده کنید. این بتن علاوه بر سیمان، ماسه و سنگدانه متشکل از بسیاری مواد افزودنی می باشد که گیرش بتن را تسریع می بخشند. این بتن به خصوص در برابر هوای پایین مقاوم است. در مواقعی از سال نظیر زمستان در مناطق سردسیری درجه هوا به قدری کاهش می یابد که باعث افزایش زمان سخت شدن بتن می شود. بنابراین باعث کاهش سرعت عمل کار شما می شود.

ساز ویلا مرکز ساخت ویلا و ساختمان با بهترین قیمت در شمال می باشد که تجربیات خود و دیگران را برای شما به اشتراک می گذارد. امیدواریم که مقاله جامع انواع بتن برای شما مفید واقع شده و نکات لازم را از آن دریافت کرده باشید.

logo.sazvila


سازویلا

مرکز ساخت ویلا و ساختمان

سازویلا مرکز تخصصی ساخت انواع ویلا و ساختمان در شمال ایران با بیش از 10 سال سابقه فعالیت و بهترین نمونه کارها

این مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن